fbpx

Dobj el mindent és figyelj kicsit magadra, magadba! Itt egy érdekes feladat, ha szeretnél tudatosabbá válni és fejlődni az életedben és a vállalkozásodban. Tarts velem!

Mik az első érzéseid és gondolataid, amikor meglátod azt a szót, hogy felelősségvállalás?

Fogj egy papírt, és írd le a következő kérdésekre a válaszaidat:

Mi a felelősségvállalás az anyukád számára?
Mi a felelősségvállalás az apukád számára?
Mi a felelősségvállalás számodra?

Mit jelent ez a szó a te életedben, a te valóságodban? Mik az első érzéseid és gondolataid, amik felmerülnek? Hogyan hozol döntéseket, vállalsz kockázatot, nyitsz új lehetőségek felé? A válaszaidon elmerengve máris képet kaphatsz arról, hogy milyen mélyebben fekvő hitrendszerek, elképzelések alakítják a tudatos és tudattalan működésedet rendszer szinten.

Miért fontos a felelősségvállalás? Azért, mert a szabadság kéz a kézben jár vele. Minél nagyobb a felelősségvállalásunk mértéke (az érzéseinkért, a gondolatainkért és a tetteinkért), annál felszabadultabbá válhatunk. És ki ne akarná valóban szabadnak érezni magát? De ha túl sok a félelem, bizonytalanság, kétely, bűntudat, netán irigység és harag is munkál bennünk, akkor áteshetünk akár a ló túloldalára is, nehézkessé és lassúvá válhat a folyamat, és az ellenállásunkkal önmagunkat fogjuk akadályozni abban, hogy fejlődhessünk, kiteljesedhessünk, és vállalkozóként is könnyedén, felszabadultan létezhessünk. (Figyelem: a könnyedség és a könnyelműség között hatalmas különbség van.)

Szóval miről hadoválok itt akkor?
Hát arról, hogy bár a CSR fogalma mostanra elég szépen beépült a köztudatba, az egyének szintjén a 100% felelősségvállalásra való törekvés mibenléte és lehetősége még csak most kezd tudatosulni. De egyre többen vagyunk azok, akik bátran szembenézünk a nehézségeinkkel (amelyeket kihívásokká és lehetőségekké transzformálunk, hálával adózva a tapasztalatnak), elkezdjük átlátni az összefüggéseket, és eltökélten dolgozunk a vágyaink megvalósításán – önmagunk és minden lény javáért egyaránt.

Valójában nem work-life balance van, csak life balance (már ha van), ahogy Galambosi Szilvia szervezetfejlesztési tanácsadó megfogalmazta nemrég egy beszélgetésünk alkalmával.

Nézd meg, hogy mik azok a belső akadályok, amik miatt tétovázol a vállalkozásod elindításával vagy átalakításával, fejlesztésével kapcsolatban! Ha úgy érzed, nem látod a fától az erdőt, vagy bizonytalan vagy és támogatásra lenne szükséged, akkor pedig ne habozz segítséget kérni a megfelelő szakemberektől.

Ezért vagyunk.

<3
Csurgai Zs. Kunigunda
Kunido Vibe