fbpx

Vessünk számot így a nyár közepén, te hány szerepet töltesz be jelenleg? Szülőként tudod, hogy ez a legfontosabb és legstabilabb szerepkör. Itt nincs felmondási idő, maximum szerepkör „gazdagítás”. A szülői szerepet nonstop be kell tölteni és ha egy picit lazítasz benne, rögtön reklamációhoz vezet. Gyermekeink azonnal jeleznek, ha nem kapnak megfelelő figyelmet, ők a legfőbb kritikusaink.

Észrevetted már, hogy mióta anya/apa vagy, minden szabad perced kétszer annyira értékes? A minőségi idő töltése a gyerekekkel, az önfeledt kacagás, játék és szórakozás fantasztikus élmény és érzés mind a kicsiknek mind a szülőknek. Feltölt, boldoggá tesz. Hogyan szervezed meg azt, hogy legyen minőségi időtök? Mi történik közben a konyhában, a fürdőszobában és az udvaron? Az étel „megfőződik”, a szennyes „kimosódik”, a fű „lenyíródik”? Ki és mikor csinálja meg mindezt?

Nem megy ez máshogy, csak előre tervezéssel, segítséggel. A gyerekek napirendje adja a te mozgáslehetőségedet. A nyári szünettel picit megborul minden, nagyobb szervezére van szükség. Sokan nyáron is a naptárral a kezükben élnek, folyamatosan szerveznek. Jó a nyaralás, de akkor, ha úgy is tudunk pihenni, mint ez a képen látható kalapos hölgy. Kicsit egyedül, kikapcsolva és nem lehajszolva. Hajlamosak vagyunk magunkat az utolsó helyre sorolni, pedig ha anya/apa nincs rendben, az a családnak sem tesz jót. Keress ÉN időt! Ha fellapozod a naptárodat keress benne olyan bejegyzést – vagy ha nincs rakj bele – ami csak a te programod, ahova csak te mész el a családod nélkül.

Mi a helyzet nyáron a vállalkozásoddal, a munkahelyeddel? Pároddal tudsz elég időt tölteni? Újabb két szerep, amelyek szintén nem elhanyagolhatók. A munkahelyen meg kell felelnünk az elvárásoknak, határidőknek, ügyfeleknek, főnökünknek. Annyi szabadság nincs, ami fedezi az iskolai és óvodai szünetet, így a mozaikjáték már tavasszal elkezdődik, hogy ki mikor megy táborba, szabadságra. Vállalkozóként szinte sose tudsz szabadságra menni, mert pont akkor esik be egy nagy megrendelés, vagy a határidős munkád nem teheti meg, hogy félbehagyd. Párkapcsolatodra szintén fontos időt szentelned, meghallgatnod őt, átélni pillanatokat.

Néha valamelyik szerepnél megbillen az egyensúly. Ha rövid időre eltolódik egyik szerepünk fele a figyelmünk azzal nincs gond, de ne felejtsük el ezt az érintetteknek jelezni és igyekezzünk minél hamarabb az egyensúly fele visszaterelni életünket.