fbpx

Túl kevés? Túl sok? Épp jó? Legtöbben úgy érzik, hogy túl kevésre az idejük. Miért is van ez így? Érdemes rajta gondolkodnunk. Gyakran hallani, hogy a mai felgyorsult világunkban mennyire fontos szerepe van az időnek. Azt gondolnánk, hogy az idővel való gazdálkodás újkori vívmány, pedig már Szókratész is megmondta több ezer évvel ezelőtt, hogy ne arra törekedj, hogy több feladatot csinálj meg, hanem arra, hogy végezd el azokat.

Időgazdálkodásra életünk számos területén szükség van, hisz a különböző szerepeket össze kell hangolunk. Nem szeretnék általánosítani, hogy kinek megy jobban az időgazdálkodás, ez valószínű egyén- és környezetfüggő. De van egy jó hírem! Az idővel való gazdálkodás tanulható! Megfelelő technikák elsajátításával határozottabban kezelhetőbbé válik az a szűkös 24 óra.

Hajlamos vagy te is az időre fogni, ha nem végeztél el valamit? Hidd el, én is, a szomszéd is, a kollégád is. De tényleg kevés az idő vagy mi vállaljuk túl magunkat? Képzeletem által alkotott alanyunk már a reggeli kávénál azon vívódik, hogyan fog ennyi mindent megcsinálni, hogy ér a feladatai végére. Mire a kávéját megissza a vérnyomása jelentősen felugrik, ami nem csak a kávé miatt van, hanem mert ideges azért, hogy sok a teendő és mindennel sietnie kell.

Nézzük, tudunk-e neki segíteni. Mit csinálhat rosszul? Vagyis inkább mit kellene jobban végig gondolnia?

Emberünk egyértelműen túl sokat vállal, hisz maga sem hiszi el, hogy minden, amit egy napra betervez azt véghez is tudja vinni. Mit tanácsoljunk neki? Lassíts! Nézd át, hogy biztosan mindent erre a napra kell betervezni? Ami nem olyan fontos, engedd el!

Megosztom veled a tuti receptemet: délután vagy este írd le egy papírra mi az, amit másnap el kell intézned. Válassz belőle hatot, amit úgy érzed mindenképp meg kell csinálni. Másnap reggel nézd át a listádat a kávéd mellett, állítsd a hat feladatot időrendi sorrendbe. Legyen a célod az, hogy mindet valósítsd meg, de tudj megbékélni azzal, ha valami mégsem jön össze aznap. Délután nézd meg a listádat, húzd le róla amiket elvégeztél és dícsérd meg magad! Majd írj egy újabb hatos listát a következő napra ugyanúgy ahogy előző nap tetted. Ez a módszer Ivy Lee módszerének kissé módosított változata. Emellett én mindennapjaimban a kétperces technikát használom, ami arról szól, hogy minden olyan dolgot, amely két percbe belefér csináld meg rögtön. Ezt nem azt jelenti, hogy ha jön egy üzenet azonnal válaszolj, dobj el mindent, hanem hogy például megtelt a szemetes, vidd ki, ne várj vele. Az üzenetekre a válaszadást igyekezz tömbösítve megoldani, ne szabdald szét magad azzal, hogy mindig pötyögsz.

Nem vagy egy listaíró, ott van minden a fejedben? Miért írj listát? Mert az agyad azon gondolkozik, hogy mit ne felejtsen el. Ha leírod a teendőket már nem kell azzal foglalkoznod, hogy mindezt észben tartsd.

Bármilyen időgazdálkodási módszert érzel is magadénak ott áll vagy bukik az egész, hogy használod-e.